3r Jornades per l'Autogestió a Can Piella

Avatar de Usuario
monk
Mensajes: 39
Registrado: 16 Mar 2012, 13:25
Contactar:

3r Jornades per l'Autogestió a Can Piella

Mensaje por monk » 02 Jul 2012, 21:25

Ja tenim aquí les terceres Jornades per a l'autogestió a Can Piella.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4QzUu1LRxw4[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=4QzUu1LRxw4
http://vimeo.com/45079819

Us autogestioneu??

Aquest any comptem amb més de 20 xerrades i tallers a més a més d'un espai nou per a debatir i compartir coneixements. Aquest espai tractarà les temàtiques que entre tots vosaltres hàgiu decidit com les més interessants i/o relacionades amb l'autogestió. Aviat penjarem a la web alguns temes que plantegem i demanarem la vostra col·laboració.

El preu del menjar és de 10 euros diaris (esmorzar, dinar i sopar) i els materials dels tallers estan inclosos en el preu. En el cas de que no puguis pagar, posa't en contacte amb nosaltres i en parlem. Recordar que hi ha una zona d'acampada per a que pugis plantar la teva tenda i una zona infantil per als més menuts. Tampoc t'oblidis de deixar el teu gos a casa!!

Si no et vols quedar sense menjar, confirma l'assistència a canpiella@gmail.com (IMPORTANT)

Què trobaràs a les jornades?



Dijous 26

Pa en forn de llenya.
Entre tots farem el pa de les jornades amb les nostres mans i utilitzant massa mare i el forn de llenya de la masia. Maria Domingo.

Elaboració de biodiesel.
A partir d’oli usat s’elaborarà una mostra de biodiesel per a conèixer el procés de producció d’aquest carburant i s’explicarà el seu potencial i limitacions com a alternativa als carburants fòssils actuals. Eric Thöni.

Presentació projecte Can Piella. Recorregut per la masia i voltants tot explicant què és Can Piella i quin projecte s’hi està duent a terme.

Taller de sabó artesanal. Elaboració de sabó corporal amb oli d’ametlles i olis essencials. Taller d’atogestió de la salut de Kan Paskual.

Boscos comestibles.
El bosc comestible és un ecosistema dissenyat segons els principis de la permacultura per a superar l’agricultura convencional basada en el llaurat del sòl i els cultius herbacis. S’inspira també en formes antigues d’aprofitament dels boscos per part de l’home, recuperant-les. Javi.

Divendres 27

Apicultura. Com començar un apiari. Introducció a la cacera d’eixams i principis bàsics en el maneig d’un apiari per a l’autoconsum. Dave Curtis.

Reparació i manteniment de petites màquines agrícoles.
Al camp, sovint ens és útil saber fer anar petites màquines agrícoles (motoserra, desbrossadora, motocultor..), com a pas previ al desenvolupament d’alternatives que ens independitzin d’aquesta tecnologia i l’ús de combustibles fòssils. En aquest taller aprendrem les claus del seu bon ús, manteniment i reparació, de manera que assolim els coneixements que ens permetin un servei òptim, allargar-ne la vida útil, i evitar-nos excessives visites al taller mecànic. Jordi Prieto.

Varietats tradicionals: Per a l’autonomia alimentària y en contra de la privatització. Explicació teòrica sobre la historia y evolució de la selecció de les llavors. Després es realitzarà un taller pràctic sobre conceptes basics per a l’autogestió de les llavors de varietats tradicionals. Albert Jorquera.

Circuit del ferro. Ens iniciarem a les tècniques bàsiques de forja i soldadura i aprendrem a afilar les nostres pròpies broques. Això ens obrirà les portes al gran món del ferro on les seves aplicacions són molt amplies i necessàries per a l’autogestió. Javi, Adrià Cuspinera, Manolo, Albert Monés.

La cultura anarquista a Catalunya. La cultura emancipadora: de l’analfabetisme a la ilustració. Els camins vers l’autogestió. Ferran Aisa.

Depuració natural d’aigües. Mitjançant petites basses i llits de grava, podem utilitzar els microorganismes i les plantes aquàtiques per a depurar les aigües residuals que generem. Aquest mètode, a més, genera nous microclimes humits, afavoreix la fauna útil i la biodiversitat. En aquest taller pràctic continuarem la construcció d’una petita bassa de depuració per a tractar les aigües grises (sabó i brutícia, sense excrements). Pau Arques, Clara Unzeta.

Jornaleros. Projecció i presentació del documental de Somontes. Els jornalers i jornaleres a l’atur de Palma del Río (Jaén), organitzats en el SAT, van ocupar la finca de Somontes per a recuperar-la col·lectivament i evitar la seva venta a especuladors. En aquest cas es mostra la verdadera cara de l’esquerra (PSOE i EUiA a la Junta de Andalucía), que va optar pel desallotjament i la repressió, per acabar amb aquesta lliçó de dignitat, rebel·lia i vida que ens ofereix aquesta experiència d’ocupació rural.

Dissabte 28


Els boscos i la diversitat. Tractarem la gestió forestal de ara a dos aspectes bàsics, conservació i aprofitament de recursos. S’exposarà la temàtica des de lo pràctic, podrem veure el petit terreny que hi ha als voltants de Can Piella amb exemples i la possibilitat de que sorgeixin temes a debatre. Amets Gardeazabal.

Taller de cervesa.
Amb la proporció justa d’aigua, malta, llúpuls i llevats elaborarem 50 litres de cervesa artesana, aprenent tot el seu procés. També es farà una introducció a la seva història milenària tot aprenent les seves diferents fàmilies i estils. L’objectius principial serà que tu mateix siguis capaç de elaborar la teva pròpia cervesa artesana a casa teva i així conèixer la riquesa d’estils, sabors, aromes i colors dels quals la cervesa industrial ens ha privat durant tant de temps. No és tant complicat com sembla! Adrià Cuspinera.

Energies renovables descentralitzades.
En la societat actual, no només el consum i les fonts d’energia són insostenibles, si no que el mateix model centralitzat de producció i distribució són intolerables. Això és així també pel que fa a les energies renovables. En aquesta xerrada aprendrem algunes claus i procediments per dissenyar i instal·lar equips d’auto-producció d’energia solar tèrmica, fotovoltaica, geotèrmica, biomassa... Eloi Jiménez.

Construint alternatives des dels marges del sistema: les Innovacions Comunitàries en Sosteniblitat. En aquest taller introduirem el concepte Innovacions Comunitàries en Sostenibilitat (grups de consum ecològic, horts comunitaris, mercats i xarxes d’intercanvi, compostatge comunitari...), en veure’m uns quants exemples, discutirem sobre les seves virtuts i potencials per generar canvis a diferents nivells (valors i estils de vida, apoderament comunitari, sistemes de provisió), i finalment veure’m quins són els principals entrebancs per a la seva extensió i funcionament. Rubén Suriñach.

L’altra cara de la ramaderia.
Ramats al bosc. Edu va marxar a viure a la muntanya, i al 2007 inicia el projecte “Ramats al Bosc” tot pretenent retornar a la muntanya el seu potencial mitjançant la integració de ramats de cabres i/o ovelles en la gestió forestal sostenible per a la prevenció dels incendis forestals, produint des d’una perspectiva agroecològica de l’activitat en zones molt despoblades. És la ramaderia lligada a la terra, on l’esser humà s’ha d’adaptar al medi on es desenvolupa. Edu.
Els Isards. Amb més de 35 anys d’experiència, el projecte dels Isards no només gestiona bestiar boví i equí en transhumància. Sinó que, a més, recupera el coneixement ancestral de cultures tribals muntanyenques. És una conjunció agrosilvo-pastoril que fins i tot qüestiona l’actual “capitalisme verd” que representen
alguns sectors de l’anomenada “agricultura ecològica”. Guillem.

Diumenge 29


Facilitació de grups:
Eines per a l’autoorganització. Organitzar-se horitzontalment és una assignatura que no aprenem a l’escola. La facilitació pot contribuïr a aquest aprenentatge mitjançant un conjunt de eines, tècniques i habilitats per a garantir el bon funcionament d’un grup, tant a nivell de relacions internes com per a la materialització dels seus objectius. En aquest taller farem una aproximació a algunes d’elles, servint-nos a més de pràctiques i dinàmiques. Marta Galán.

Esperanto. La primera part més teòrica ens farà descobrir la situació actual del esperanto en el món de les llengües internacionals, la seva història, moviment, cultura, i els seus valors de neutralitat, fraternitat i de defensa de les llengües minoritaries. La segona part, més pràctica, consistirà en un petit taller on els participants podràn comprovar, amb sencills exercisis, la simplicitat, la lògica i els avantatges de la llengua en la comunitat internacional. Eric (Centre d’esperanto de Sabadell).

Cuinar amb cervesa. Tindrem la oportunitat de presenciar gràcies a un mestre de cuina una demostració pràctica sobre la possibilitat d’utilitzar la cervesa en diferents plats. Pep Salsetes.

Alimentació preventiva.
Menjar el que toca quan toca. Per tal d’ajudar al cos a dur a terme els processos adequats a cada època de l’any, es donaran uns patrons bàsics d’alimentació segons l’època, segons si fa fred o calor, si treballen més unes funcions o unes altres. La idea es realitzar un taller de medicina preventiva, és més difícil costipar-se durant l’ hivern si mengem el que toca i cuinat de la manera que toca en aquesta època de l’any i per tant, no necessitarem curar-ho després. Anna Rafanell.

Tracció animal.
Introducció al treball al camp amb animals y demostració pràctica de treball lleuger amb cavall. Pau Nieto.

+info a http://www.canpiella.cat

Responder